Mikä avuksi, kun lihaksia kolottaa?

Kevään tullen innostuu jälleen vetämään talven jäljiltä nurkassa pölyttyneet lenkkarit takaisin jalkaan ja lähtemään raikkaaseen kevätilmaan vähän lenkkeilemään. Juokseminen osoittautuukin pitkän tauon jälkeen mukavaksi, joskin mahdollisesti raskaaksikin, kokemukseksi, mutta palkkiona liikunnasta onkin vain kipeät pohkeet, reidet ja penikat. Voisiko nämä ikävät sivuvaikutukset jotenkin välttää, ja miten niistä pääsisi eroon? Tässä artikkelissa perehdymme (kilpa)kuntoilijoiden harmillisen yleisiin kolotuksiin ja lihassärkyihin sekä niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Syy lihasten jumiutumiseen on yksinkertaisesti tottumattomuus suoritettuun harjoitusmuotoon tai –tehoon. Jos pitkän juoksutauon jäljiltä palaa jälleen lenkkipoluille ja optimistisesti jatkaa niillä harjoitusmäärillä ja –tehoilla, joihin oli edellisellä yhtenäisemmällä harjoitusjaksolla tottunut, on hyvin todennäköistä, että lihakset ilmoittavat olemassaolostaan seuraavien vuorokausien aikana. Rasitettuihin lihaksiin syntyy harjoittelun seurauksena pieniä mikrovaurioita, mikä on omalla tavallaan merkki kehittymisestä, mutta joiden korjaantuminen vie valitettavasti oman aikansa. Tämä epämiellyttävä kokemus on kuitenkin vältettävissä maltillisella totuttelulla ja juoksumäärien asteittaisella nostamisella kertarysäyksen sijaan. Varovainen lähestymistapa on suositeltavaa, mikäli ei halua seuraavien päivien aikana kokea jalkojaan kymmeniä vuosia ikäistään vanhemmiksi.

Inov-8 trail cupin ensimmäisen, 6.5. Lamminpäässä käytävän, osakilpailun osakilpailuisäntänä toimii Hämeenpuistossa praktiikkaansa pitävä HieroJari eli Jari Forsman. Lihaskalvojen käsittelyihin erikoistunut hieroja tuntee työnsä puolesta juoksua harrastavien ihmisten tyypilliset vaivat kuin omat taskunsa ja tietää, mikä niihin on avuksi.

— Juoksussa eniten rasittuvat paikat kuten penikat, juoksijan polvi, lantion kireys ja alaselkävaivat on mahdollista hoidattaa lihaskalvoja avaamalla, jolloin vaiva saattaa poistua kokonaan ilman kummempaa hoitoa. Kalvohieronnassa lihaksen ympäröivää kalvoa pyritään löystämään, jotta harjoittelun seurauksena kasvaneella lihaksella olisi enemmän tilaa toimia. Esimerkiksi voiman puute tai rajoittuneet liikelaajuudet saattavat olla seurausta kireistä lihaskalvoista.

Hierojalla käynti on siis kuntoilijoillekin eritoten kolotusten ja vaivojen aikaan, mutta myös nautinnollisemman ja kehittävämmän harjoittelun mahdollistamiseksi, hyvä ratkaisu. Forsman suositteleekin kuntoilijoille säännöllistä hieronnassa käyntiä tyydyttävämpien liikuntasuoritusten ja yleisen hyvinvoinnin nimessä.

— Kunnostaan huolta pitävien kannattaa käydä hierotuttamassa lihakset auki säännöllisesti. Selvimmät signaalit hieronnan tarpeesta ovat palautumiskyvyn ja haponsietokyvyn heikkeneminen. Viimeistään, jos tulee minkäänlaisia kiputiloja lihaksiin tai niveliin.

Moni kuntoilija kuitenkin usein turhaan pyrkii selviytymään vaivoineen eteenpäin, vaikka lukuisiin ongelmiin saattaisi löytyä yksinkertainen ratkaisu hierojan vastaanotolta.

— Kokemus on osoittanut monen sinnittelevän liian pitkään vaivojen kanssa yksin toivoen niiden menevän itsestään ohi. Joskus näin käy, mutta yleensä saa vain pilattua nousujohteisen harjoittelun, sanoo HieroJari. Hänen asiakaskuntaansa kuuluu lukuisia juoksijoita, triathlonisteja ja pyöräilijöitä laajalla skaalalla, jopa aivan lajiensa huipulta, joten Forsman varmasti tietää, mistä puhuu.

Kaikkia rasitusvammoja ei toki hierojakaan kykene parantamaan, ja joskus valitettavasti vain aika on ainoa ja paras parantava tekijä. Toivotaan kuitenkin kaikille polkujuoksijoille vammatonta kevättä, jotta nähdään toukokuussa trail cupin lähtöviivalla HieroJarin rinnalla mahdollisimman paljon porukkaa.